Jdi na obsah Jdi na menu
 


Řeka Cidlina

4. 10. 2010

     Jedním z nejvýznamnějších toků Jičínska, Novobydžovska a Chlumecka je řeka Cidlina. Pramen má na západních svazích hory Tábor (678 m.n.m.), ve výšce asi 559 m.n.m.. Zpočátku protéká řeka kopcovitou krajinou obklopenou lesy, přičemž první obcí, kterou proteče, je Pekloves na úbočí hory Tábor. Přes Železnici se postupně dostane až do Jičína, ze kterého již směřuje do málo zvlněné krajiny, tzv. kolínské roviny. Z větších měst, kterými řeka pak protéká, to je např. Nový Bydžov nebo Chlumec nad Cidlinou. Na své pouti k soutoku s Labem napájí Cidlina množství rybníků – největší z nich je s plochou 172 ha Žehuňský rybník, který roku 1492 založil rybníkář Štěpán Netolický. Do Labe se vlévá nad Poděbrady nedaleko obce Libice nad Cidlinou u bývalého slavníkovského hradiště. Výška při soutoku je 185 m.n.m..

 

Mapa povodíDélka řeky od pramene k soutoku je 87,27 km. Plocha povodí Cidliny je pak 1164,51  km2.

 

Významnější přítoky Cidliny z levé strany: Dílecký potok, Valdický potok, Popovický potok, Úlibický potok, Stříbrnice, Javorka, Králický potok, Bystřice

a z pravé strany: Doubravský potok, Ploužnice, Holínský potok, Porák, Černý potok, Nemyčevský potok, Žeretický potok, Volanka, Zábědovský potok, Lužecký potok, Olešnický potok, Milešovický potok

 

Zajímavé mapy a tabulky o povodí Cidliny jsou ke stažení na www.dibavod.cz/24/charakteristiky-toku-a-povodi-cr.html.

 

      Na řece a poblíž ní žije např. volavka popelavá, čáp bílý, labuť velká, racek chechtavý, husa polní, rybák obecný, ale také třeba vydra říční, ondatra pižmová, hryzec vodní, rak bahenní. Z ryb můžeme uvést kapra obecného, štiku obecnou, úhoře říčního, sumce velkého, amura bílého, candáta dravého a další. Z rostlinstva, které se na březích Cidliny vyskytuje, to je třeba orsej jarní, kosatec žlutý, prvosenka jarní nebo rulík zlomocný, ve vodě potom blatouch bujný a stulík žlutý. 

 

cidlina1.jpg

  

     Co se týká sjízdnosti řeky pro vodáky, tak podle průvodců je horní a střední tok sjízdný (od Jičína) zpravidla jen na jaře a po větších deštích, část toku od Chlumce po ústí většinou celoročně, náročnost se pohybuje od ZWC po WW I (tedy i pro úplné začátečníky). I přesto se mohou stát neštěstí, jak si můžeme přečíst na www.denik.cz/z_domova/tragicky-konec-patrani-vodak-utonul-v-cidline.html - i když je pravda, že k tomu došlo za 1. stupně povodňové aktivity. Více podrobností o sjízdnosti, včetně map a podrobné kilometráže, je možné se dočíst třeba na  www.raft.cz/cechy/cidlina.aspx.

 

zaplavove-uzemi.jpg

    Cidlina se umí také občas rozvodnit, a to až na 3. SPA, jako třeba po nedávných deštích 28.-29.9.2010. Na měrném profilu v Novém Bydžově, který je umístěn asi 300 m po proudu od mostu u čerpací stanice Benzina, je normální stav cca 54 cm, vyhlašován 1. SPA je při 150 cm, 2. SPA při 190 cm a 3. SPA při 230 cm. Ale i při nejvyšším povodňovém stupni se zpravidla pouze zatopí louky východně a severně od Humburk, včetně bývalého závodiště, rybníka Koláč a lučních cest k Bydžovu... Stav hladiny se dá aktuálně sledovat (ale i jiné zajímavosti se dočíst) na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu portal.chmi.cz/portal/dt.

  
 

cidlina2.jpg     V katastru naší obce Humburky Cidlina protéká v délce jen asi 1500 m. V tomto úseku, jen pár metrů pod soutokem s Králickým potokem, je jeden betonový most na polní (luční) cestě okolo rybníka Koláč vedoucí k Bydžovu, kudy je vedena i cyklotrasa č. 144 a 4288. O pár desítek metrů níže je pozůstatek kovové lávky pro pěší. Přímo v obci, pod hasičskou zbrojnicí, je další betonový most, který ústí na pole a louky směrem k Vysočanům, ale ten je použitelný víceméně jen pro pěší a kola. Větší most na asfaltové spojnici Vysočan a Měníka, je už mimo katastr Humburk.

     Kromě zdroje užitkové vody pro vesnici měla řeka v minulosti velký význam i pro Balounkovu továrnu na cikorku. A dále na již zmíněných loukách směrem k Bydžovu jsou dodnes patrné zavodňovací a meliorační kanály, včetně pozůstatků stavidel.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Cidlina